Amiens in het mooie Picardië!

Amiens, een charmante stad in het noorden van Frankrijk, biedt reizigers een schatkist vol historische en culturele schatten. Deze stad, gelegen in de regio Picardië, is een perfecte bestemming voor liefhebbers van geschiedenis, architectuur, en kunst. In dit artikel zullen we een diepgaand inzicht geven in wat je moet zien en ervaren in Amiens en de omliggende regio Picardië. Lees verder en laat je inspireren voor je volgende reisavontuur.

 

Wat moet je gezien hebben in Amiens?

  1. De Kathedraal van Amiens: De kathedraal van Amiens, ook wel bekend als de Notre-Dame van Amiens, is een meesterwerk van gotische architectuur. Het is de grootste gotische kathedraal in Frankrijk en staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Binnenin vind je prachtige glas-in-loodramen en sculpturen die het verhaal van het christendom vertellen.

  2. Het Huis van Jules Verne: Fans van de beroemde schrijver Jules Verne zullen genieten van een bezoek aan zijn voormalige huis. Het is nu een museum gewijd aan zijn leven en werk. Het huis biedt inzicht in de verbeeldingskracht van deze auteur van klassiekers als "Reis om de wereld in 80 dagen."

  3. Les Hortillonnages: Dit zijn de drijvende tuinen van Amiens. Een boottocht door dit unieke landschap van kanalen en moestuinen is een rustgevende ervaring. Je krijgt een voorproefje van het plattelandsleven midden in de stad.

  4. Maison de la Culture d'Amiens: Dit culturele centrum organiseert diverse evenementen, van theater- en dansvoorstellingen tot tentoonstellingen en concerten. Het is een geweldige plek om de kunst- en cultuurscene van de stad te verkennen.

  5. Saint-Leu-wijk: Deze pittoreske wijk staat bekend om zijn kronkelende straatjes, charmante huizen en gezellige cafés. Het is de ideale plek om te genieten van een ontspannen wandeling en te proeven van de heerlijke lokale gerechten.

 

Is Amiens Mooi?

Amiens wordt vaak beschouwd als een van de mooiste steden in Frankrijk, en terecht. De stad straalt een tijdloze schoonheid uit, vooral dankzij de indrukwekkende architectuur van de kathedraal en de schilderachtige grachten van Les Hortillonnages. De charmante straatjes van Saint-Leu en de rijke groene parken voegen een extra vleugje schoonheid toe aan deze stad. Of je nu vanuit de verte naar de kathedraal kijkt of door de smalle straatjes wandelt, de esthetische pracht van Amiens zal je zeker betoveren.

Is Picardië Mooi?

Ja, Picardië is een prachtige regio in het noorden van Frankrijk. Naast Amiens zijn er tal van andere bezienswaardigheden en landschappen om van te genieten. Hier zijn enkele hoogtepunten:

  1. Kust van Picardië: De kustlijn van Picardië staat bekend om zijn uitgestrekte zandstranden en indrukwekkende kliffen. Plaatsen zoals Le Crotoy en Le Hourdel bieden een spectaculair uitzicht op de zee en zijn populaire bestemmingen voor natuurliefhebbers.

  2. Château de Chantilly: Dit prachtige kasteel en zijn omliggende tuinen zijn een lust voor het oog. Het kasteel herbergt ook het Musée Condé, met een indrukwekkende collectie kunstwerken en manuscripten.

  3. Baai van de Somme: Deze UNESCO-biosfeerreservaat biedt een ongerept moeraslandlandschap, dat de thuisbasis is van diverse vogelsoorten. Een boottocht door de baai is een geweldige manier om van de natuurlijke schoonheid te genieten.

  4. Historische steden: Naast Amiens zijn steden als Beauvais, Compiègne en Soissons rijk aan geschiedenis en architectonische pracht. Elk van deze steden heeft zijn eigen charme en bezienswaardigheden.

 

Waar staat Picardië bekend om?

Picardië is beroemd om verschillende redenen:

  1. Gastronomie: De regio staat bekend om haar culinaire specialiteiten, waaronder de beroemde "ficelle picarde" (een hartige pannenkoek) en "flamiche" (een preitaart). De kaas Maroilles is een must-try voor kaasliefhebbers.

  2. Werelderfgoed: Naast de kathedraal van Amiens, staat ook de kathedraal van Beauvais op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De regio heeft een schat aan historische architectuur.

  3. Natuurschoon: De natuurlijke schoonheid van Picardië, met zijn kustlijn, moeraslanden en groene valleien, trekt natuurliefhebbers en wandelaars van over de hele wereld.

  4. Cultuur en kunst: De regio heeft een rijke culturele geschiedenis en is de geboorteplaats van beroemde kunstenaars zoals Henri Matisse en Georges Rouault.

In conclusie is Amiens een stad vol prachtige bezienswaardigheden en een heerlijke sfeer. Het is de perfecte toegangspoort tot de betoverende regio Picardië, die bekend staat om zijn natuurlijke schoonheid, geschiedenis en gastronomie. Of je nu op zoek bent naar een culturele ervaring, ontspanning aan de kust, of een smakelijk avontuur, Picardië heeft het allemaal. Het is een bestemming die zowel de doorgewinterde reiziger als de nieuwsgierige ontdekkingsreiziger zal bekoren. Aarzel niet om deze prachtige regio te verkennen en jezelf onder te dompelen in de schoonheid van Amiens en Picardië.

Wat moet je weten voor je reis naar Amiens?

Voordat je op reis gaat naar Amiens, is het belangrijk om enkele essentiële zaken te overwegen en voor te bereiden. Hier zijn enkele belangrijke dingen die je moet weten voordat je naar Amiens reist:

  1. Reisdocumenten en Visum: Controleer of je een geldig paspoort hebt dat geldig is voor de gehele duur van je verblijf in Frankrijk. Afhankelijk van je nationaliteit kan het zijn dat je een visum nodig hebt om Frankrijk te bezoeken. Zorg ervoor dat je de juiste reisdocumenten en visa regelt voordat je vertrekt.

  2. Valuta en Geldzaken: De officiële valuta in Frankrijk is de Euro (EUR). Zorg ervoor dat je voldoende contant geld bij je hebt, maar overweeg ook het gebruik van creditcards en geldautomaten, die wijdverspreid zijn in Amiens. Vergeet niet om je bank op de hoogte te stellen van je reisplannen om ongewenste blokkeringen van je kaart te voorkomen.

  3. Taal: De officiële taal in Amiens en Frankrijk is Frans. Hoewel je in toeristische gebieden vaak Engels kunt gebruiken, is het handig om enkele basiszinnen in het Frans te kennen. Een eenvoudige begroeting in de lokale taal kan deuren openen en je reiservaring verbeteren.

  4. Klimaat en Weer: Het klimaat in Amiens varieert sterk gedurende het jaar. De zomers zijn over het algemeen mild en aangenaam, terwijl de winters behoorlijk koud kunnen zijn. Het is belangrijk om je reisperiode zorgvuldig te kiezen, afhankelijk van je voorkeur voor weer en seizoensgebonden activiteiten.

  5. Accommodatie: Boek je accommodatie van tevoren, vooral als je tijdens het hoogseizoen reist. Amiens biedt een scala aan accommodatiemogelijkheden, van hotels en hostels tot vakantiewoningen en bed & breakfasts. Kies de optie die het beste bij je past en budget past.

  6. Transport: Zorg voor informatie over transportopties van en naar Amiens. De stad heeft een goed verbonden treinstation en er zijn ook regionale luchthavens in de buurt. Openbaar vervoer in Amiens is efficiënt en betaalbaar.

  7. Reisverzekering: Overweeg het afsluiten van een reisverzekering voor onverwachte gebeurtenissen zoals annuleringen, verlies van bagage of medische noodgevallen. Controleer ook of je ziektekostenverzekering in het buitenland geldig is in Frankrijk.

  8. Culturele Gewoonten en Gedrag: Neem de tijd om jezelf vertrouwd te maken met de lokale etiquette en gewoonten. Bijvoorbeeld, begroet mensen met een "Bonjour" (goedemorgen) wanneer je een winkel binnenkomt en wees respectvol in kerken en andere religieuze locaties.

  9. Elektriciteit en Stekkers: Frankrijk gebruikt type C en E stekkers met een spanning van 230V en een frequentie van 50Hz. Zorg ervoor dat je de juiste stekkers en eventuele adapters meeneemt om je elektronische apparaten op te laden.

  10. Noodnummers: Maak jezelf vertrouwd met noodnummers in Frankrijk. Het algemene alarmnummer is 112 voor noodgevallen. Noteer ook de contactgegevens van de dichtstbijzijnde ambassade of consulaat van je eigen land.

Door je goed voor te bereiden en deze belangrijke informatie in overweging te nemen, kun je je reis naar Amiens soepel en plezierig laten verlopen. Geniet van je avontuur in deze prachtige Franse stad en de omliggende regio Picardië!

Op welke manier naar Amiens?

Er zijn verschillende manieren om naar Amiens te reizen, afhankelijk van je locatie, budget en persoonlijke voorkeur. Hier zijn enkele van de meest gebruikelijke manieren om naar Amiens te komen:

1. Vliegtuig:

De dichtstbijzijnde luchthaven bij Amiens is de Luchthaven Paris-Charles de Gaulle (CDG). Vanuit de meeste internationale locaties kun je naar deze grote luchthaven vliegen. Zodra je op CDG aankomt, kun je een trein nemen van het vliegveld naar Amiens. Het treinstation op de luchthaven heet "Aéroport Charles de Gaulle 2 TGV."

2. Trein:

Amiens heeft een centraal treinstation genaamd "Gare d'Amiens," dat goed is verbonden met andere steden in Frankrijk. Je kunt bijvoorbeeld de hogesnelheidstrein (TGV) nemen vanuit Parijs, Lille of andere nabijgelegen steden. De trein is een handige en efficiënte manier om naar Amiens te reizen.

3. Auto:

Als je vanuit andere delen van Frankrijk of Europa komt en graag de vrijheid wilt hebben om te stoppen waar je wilt, kun je met de auto reizen. Amiens is bereikbaar via snelwegen zoals de A1 (vanuit Parijs) en de A16 (vanuit Calais). Houd er rekening mee dat sommige delen van het stadscentrum beperkt toegankelijk zijn voor auto's. Let erop, dat je een alcohol blaastest bij je moet hebben in Frankrijk.

4. Bus:

Er zijn verschillende busmaatschappijen die verbindingen aanbieden vanuit andere Franse steden naar Amiens. Dit kan een budgetvriendelijke optie zijn, maar de reistijd kan langer zijn dan bij de trein.

5. Fiets:

Als je avontuurlijk bent ingesteld en van fietsen houdt, kun je overwegen om per fiets naar Amiens te reizen. De stad ligt aan verschillende fietsroutes, waaronder de Avenue Verte, die Parijs met Londen verbindt.

6. Boot:

Hoewel Amiens niet aan de kust ligt, kun je de stad bereiken via de rivier de Somme. Er zijn plekken waar je kunt aanmeren met een boot, zoals Saint-Valery-sur-Somme, en dan kun je per trein of bus naar Amiens reizen.

7. Te Voet:

Als je van wandelen houdt en avontuurlijk bent, kun je zelfs overwegen om te voet naar Amiens te reizen. Er zijn langeafstandspaden en pelgrimsroutes die door de regio lopen, zoals de Via Francigena en de GR 124.

Welke manier je ook kiest, zorg ervoor dat je je reis goed plant, rekening houdt met je budget en tijd, en dat je eventuele benodigde reserveringen voor accommodaties en vervoer van tevoren regelt. Amiens heeft veel te bieden, en de manier waarop je aankomt kan deel uitmaken van je reisavontuur.

 

Let er dus op dat je zelf een alcohol blaastest bij je hebt op reis in Frankrijk. Het is niet zo, dat de politie in Frankrijk, net zoals in Nederland, zelf bij zich heeft. Je moet er zelf één bij hebben, anders riskeer je een hoge boete.

 

Typisch eten/drinken in Amiens

Amiens, een stad vol historische pracht en gotische grandeur, heeft niet alleen architecturale schatten te bieden, maar ook een rijke en smakelijke culinaire traditie. Wanneer je deze charmante stad in het noorden van Frankrijk bezoekt, mag je jezelf verwennen met typisch Picardische gerechten en dranken die je smaakpapillen zullen betoveren. Hier nemen we je mee op een smaakvolle reis door het gastronomische erfgoed van Amiens en de omliggende regio Picardië.

Ficelle Picarde: Een Klassieke Verleiding

Een van de meest emblematische gerechten van Amiens is de befaamde "Ficelle Picarde." Deze delicatesse, een ware culinaire verleiding, bestaat uit een dunne pannenkoek die is gevuld met ham en champignons, overgoten met een rijke en romige kaassaus en licht gegratineerd in de oven. Elke hap onthult een harmonieuze balans tussen zoute ham, aardse champignons en de zalige smaak van de kaassaus. Het is een gerecht dat je smaakpapillen doet dansen en dat je niet mag missen tijdens je verblijf in Amiens.

La Ch'ti: Kaastaart met Karakter

Een andere lokale favoriet is "La Ch'ti," een kaastaart die zijn oorsprong vindt in de nabijgelegen regio Nord-Pas-de-Calais. Deze hartige taart is gemaakt van Maroilles-kaas, die bekend staat om zijn sterke, licht pittige smaak. De romige textuur en de karakteristieke smaak van Maroilles maken van "La Ch'ti" een onweerstaanbare lekkernij voor kaasliefhebbers. Geserveerd met een knapperige korst, is deze kaastaart een eerbetoon aan de rijke kaastraditie van de regio.

Vlaamse Stoofpot: Een Warme Omhelzing

Hoewel de Vlaamse stoofpot oorspronkelijk uit de aangrenzende Vlaamse regio komt, heeft Amiens het omarmd als een geliefd gerecht. Deze heerlijke stoofpot bestaat meestal uit rundvlees of varkensvlees, gekookt in een rijke saus met bier, uien en kruiden. Het resultaat is een hartverwarmend gerecht dat perfect is voor de koudere dagen in Amiens. Geserveerd met aardappelpuree en groenten, is de Vlaamse stoofpot een ware culinaire omhelzing.

Macarons d'Amiens: Zoete Verleiding

Voor degenen met een zoete tand zijn de "Macarons d'Amiens" een traktatie om van te watertanden. In tegenstelling tot de kleurrijke macarons die je in Parijs vindt, zijn deze macarons rustieker van uiterlijk en rijker van smaak. Ze zijn gemaakt van gemalen amandelen en honing, en hebben een knapperige buitenkant met een zachte, kleverige vulling. Een hap van deze zoete lekkernijen doet denken aan de smaak van honing en amandelen vermengd met de geschiedenis van de stad.

Lokaal Bier en Picardische Wijnen: Toast op Genot

Nadat je je hebt laten verwennen door de heerlijke gerechten van Amiens, is het tijd om te toosten op je culinaire ontdekkingen. Proef lokale bieren zoals "La Ch'ti" en "Picon," die goed samengaan met de stevige gerechten van de regio. Voor wijnliefhebbers biedt Picardië ook enkele wijnen om te verkennen, waaronder de witte Picardische wijn die heerlijk samengaat met visgerechten.

Amiens en Picardië hebben een culinair erfgoed dat trots is op zijn eenvoud, rijkdom en smaak. Wanneer je deze regio bezoekt, laat je dan verwennen door de smaken en aroma's die deze stad en haar omgeving te bieden hebben. Elke maaltijd in Amiens is niet alleen een culinaire ervaring, maar ook een reis door de smaakvolle geschiedenis van dit betoverende stukje Frankrijk.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.

Maak jouw eigen website met JouwWeb