Oude sferen in Praag (Reisblog)

In de zomer van 2023 ben ik met vrienden naar de hoofdstad van Tsjechië geweest. De verhalen over Praag hadden een hoog verwachtingspatroon opgewerkt en dus moest het wel een hele mooie stad zijn om te bezoeken. Kleine spoiler: De verwachtingen zijn absoluut overtroffen. Wat een prachtige stad is Praag zeg, het ademt echt cultuur, een fijne sfeer en een heerlijke stad om van 's morgens vroeg tot 's avonds laat in rond te lopen. Ik neem je mee op onze reis naar Praag!

 

Hoe kom je het beste in Praag?

De reis stond al vast, 2 vriendinnen zouden in de zomer van 2023 naar de hoofdstad gaan, maar de vraag was nog even of ik samen met een vriend ook mee zou gaan. De dames hadden de reis en hun overnachting inmiddels geboekt toen duidelijk werd dat de heren ook mee zouden gaan. Wel waren de tickets bijzonder prijzig en hebben we overwogen om de auto te pakken en 700 à 800 kilometer naar het oosten te rijden. Echter konden de dames de tickets niet goedkoop meer annuleren en besloten we het vliegtuig te pakken voor een reis van nog geen anderhalf uur in de lucht. 


Mocht je nog geen vliegtickets geboekt hebben, overweeg dan zeker de reis met de auto te maken. Het scheelt je dure tickets, je bent flexibel ter plaatse zonder een auto te hoeven huren, en het duurt niet heel veel langer dan de hele vliegreis, aangezien je in de zomer toch gauw zo'n 3,5 uur van tevoren aanwezig bent op Schiphol. Enfin, het is natuurlijk wel een stuk relaxter om te vliegen dan om 800 kilometer te rijden, maar het scheelt zeker wat in de kosten als je met meerdere mensen 1 auto neemt.  
Bekijk ook eens de treinreis naar Praag! Ik meen dat dit niet heel prijzig is, maar wel redelijk lang duurt. Maar als je de tijd hebt en je kunt er een leuke trip van maken met stops onderweg, dan is het de moeite waard. 

 

Overnachten in Praag

Voor de overnachting hebben we diverse keuzes overwogen, waarbij we de optie van een hotel met goed ontbijt als 'pré' hadden. Echter omdat de dames al een hotelkamer gereserveerd hadden, was de keuze gauw gemaakt. We sliepen in het Plaza Prague Hotel. Niet direct in het centrum , aar omdat we een auto gehuurd hadden, was dit geen probleem. Het hotel was schoon, aardig personeel en een ontzettend uitgebreid ontbijt. Een goede keuze dus, zeker als je de mogelijkheid hebt over een eigen auto of een huurauto. Praag staat vol met hotels, appartementen en goede Air-BNB's. De keuze is reuze en Booking.com laat je genoeg keuze zien in alle periodes van het jaar. Wel zou ik aanraden om je overnachting op tijd te boeken, aangezien het best snel oploopt in prijs als je later boekt, dat hebben we erg goed kunnen zien in de prijs van de hotelovernachting voor de dames en voor ons als heren.

 

Moet je een auto huren in Praag?


Even terugkomend op het stukje over de huurauto die we ter plekke geregeld hadden. Als ik je een advies mag geven, zou ik geen auto huren als je alleen Praag wilt bezoeken. Overal in de stad rijden trams, bussen en is er voldoende openbaar vervoer. Zeker als toerist met een City-Card is dit erg voordelig, en weegt het eigenlijk niet af tegen de prijs van een huurauto. De reden dat wij deze genomen hadden, is dat de prijs niet veel duurder was voor een midweek dan voor 1 dag. Hoezo die ene dag? We wilden heel erg graag Bohemian Switzerland bezoeken, en daar hadden we wel een auto voor nodig. Maar voor Praag zelf is dit dus niet aan te raden. Het centrum loop je ook zo door en om er te komen pak je dus zo de tram.

 

Wat is er te doen in Praag?


We hadden een midweek Praag geboekt, met dus 1 dag buiten Praag. De rest werd al snel opgevuld met diverse onderdelen, waaronder de volgende:

1. De Karelsbrug (Karlův Most)

Mijn ontdekkingsreis begon op de Karelsbrug, een prachtige gotische brug die de oevers van de Moldau met elkaar verbindt. Terwijl ik over de brug liep, werd ik omringd door sierlijke standbeelden en straatartiesten die de sfeer van vervlogen tijden tot leven brachten. Hier hoor je muziek, en verderop wordt iemand nagetekend door een kunstenaar. Echt super leuk om overheen te lopen en het levende toneel in het echt mee te maken. Verder niet erg bijzonder, maar net zoals de Ponte Vechio in Florence, een brug die je gezien moet hebben als je er bent geweest. 

2. De Praagse Burcht (Pražský hrad)

De imposante Praagse Burcht was een hoogtepunt van onze reis. Deze historische vesting, die dienst heeft gedaan als koninklijk paleis, kathedraal en fort, biedt een adembenemend uitzicht over de stad. Vergeet niet om de prachtige Sint-Vituskathedraal en het Gouden Straatje te verkennen binnen de muren van de burcht. Het kaartje kost niet veel en het is echt de moeite waar. Het is een museum met heel veel diversiteit. Kunst, maar ook de toegang tot het oude kasteel. Erg interessant om de oude martelkamers van binnen te zien en tegelijk alle pracht en praal in het fort ernaast.

3. Het Oude Stadsplein (Staroměstské náměstí)

Het Oude Stadsplein is het kloppende hart van Praag en een centrale ontmoetingsplaats. Hier bewonderde ik het astronomische uurwerk, dat elk uur een betoverende show opvoert. De omliggende kleurrijke gebouwen en gezellige cafés zorgen voor een charmante sfeer. Ook het grote plein doet ansich echt wat, en maakt het vakantiegevoel helemaal af. We kochten een ijsje en zaten later nog even op het terras om mensen te kijken en te ontsnappen aan de warme zon.

4. De Astronomische Klok (Pražský orloj)

De Astronomische Klok is een waar kunstwerk en een van de oudste astronomische uurwerken ter wereld. Ik stond versteld van de precisie en schoonheid van dit mechanische wonder en wachtte vol verwachting op het schouwspel wanneer de klok elk uur afgaat. Dan stroomt het helemaal vol met mensen die het willen zien. Het viel me een beetje tegen, want zoveel zie je niet, maar toch leuk om mee te maken. Om 12 uur draaien de apostelen naar buiten, dat was wel mooi om te zien.

5. De Joodse Wijk (Josefov)

Een bezoek aan de Joodse Wijk gaf me inzicht in de rijke geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Praag. De oude synagogen, begraafplaatsen en het Joods Museum getuigen van eeuwenlange tradities en tragische gebeurtenissen. We bezochten heel veel synagogen, en ook de oudste Joodse begraafplaats van Europa, met duizenden graven. Echt heel indrukwekkend om te zien. De Joodse wijk is heel groot, dus trek er zeker een dagdeel voor uit.

6. Kanotocht over de Moldau

Ten slotte wil ik het hebben over de ontzettend leuke reis over het water. We hebben een 3 uur durende toch gemaakt met kano's over de Moldau. Samen met andere reizigers moesten we telkens een stukje varen, om vervolgens bij elke bezienswaardigheid even te stoppen zodat de gids er wat over kon vertellen. De tocht was echt een unieke beleving, omdat je de stad heel anders ziet vanaf het water. Erg leuk was ook het spel om een balletje over te gooien naar de andere kano's. Bij wie het balletje in de kano lag die als laatste onder de Karelsbrug doorvoer, mocht nat gemaakt worden door iedereen. 

 

Typisch Praags eten en drinken

Neem ook zeker de tijd om het eten te proeven en het typische Praagse bier te proeven. Zeker erg lekker op warme zomerse dagen op het terras. Praag heeft een schat aan traditionele gerechten die je niet mag missen. Eén daarvan is de overheerlijke 'trdelník', een zoet deeg dat om een houten cilinder wordt gewikkeld, gegrild en bestrooid met suiker en noten. Het is de perfecte snack om te proeven terwijl je door de oude straten dwaalt.

Een andere must-try is de Tsjechische goulash. Het is een stevig gerecht, perfect voor de koudere maanden, en wordt geserveerd met knoedels. Vergeet ook niet om de lokale 'Pilsner' te proeven, het beroemde Tsjechische bier dat over de hele wereld geliefd is.

 

De Beste Tijd om Praag te Bezoeken

Als het op het weer aankomt, zijn de lente en de herfst ideale seizoenen om Praag te verkennen. In de lente bloeien de parken en tuinen, en kun je genieten van milde temperaturen terwijl je door de stad wandelt. De herfst brengt prachtige herfstkleuren met zich mee en aangenamere drukte dan in de zomer. Hoewel het goed te doen was, was het ook wel erg warm en is de zin om veel te lopen niet echt aanwezig. 

De zomermaanden kunnen ook behoorlijk druk zijn. Anderzijds zijn de lange dagen perfect om de vele bezienswaardigheden van Praag te verkennen. Als je van kerstsfeer houdt, overweeg dan een bezoek in december, wanneer de stad wordt getransformeerd in een winterwonderland met sfeervolle kerstmarkten. Waarschijnlijk is de stad dan ook echt prachtig!

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.